Novosti

Donirana računarska oprema za organizaciju prvih online “Projekt građanin/Ja građanin” takmičenja

Donirana računarska oprema za organizaciju prvih online “Projekt građanin/Ja građanin” takmičenja

by Civitas Online -
Number of replies: 0

Obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“ uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i ove je godine osigurao finansijski fond za podršku školskim programima građanskog obrazovanja. Zbog obustave redovnog nastavnog procesa, otkazivanja školskih takmičenja i programa stručnog usavršavanja nastavnika ove godine sredstva su prenamijenjena za donaciju računarske opreme i finansijsku podršku obrazovnim vlastima za prelazak na novi, digitalni, model učenja i poučavanja.

Danas je u Sarajevu potpisan ugovor o donaciji s Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Vlade Kantona Sarajevo kojim je ovom Ministarstvu i Pedagoškom zavodu donirana računarska oprema u vrijednosti od cca 4000,00 KM. Slični ugovori potpisani su i sa obrazovnim vlastima drugih devet kantona Federacije Bosne i Hercegovine, Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske i Odjelom za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta. Ukupna vrijednost donirane opreme procjenjuje se na 77 050,00 KM bez PDV-a.

Nakon potpisivanja ugovora predstavnici CIVITAS-a i Pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo usvojili su zaključak o zajedničkom, partnerskom nastupanju u realizaciji prvih online “Projekt građanin” takmičenja za potrebe kojih će biti korištena donirana oprema. Poseban novčani fond osiguran je za stručni angažman nastavnika-mentora, sudija i savjetnika, a nagrade za škole pobjednice takmičenja su novčane i iznose 800,00 KM bruto za svaki pobjednički tim.

Pozdravljena je i inicijativa CIVITAS za kreiranje prve online platforme školskih programa građanskog obrazovanja koja će uz dostupnost e-udžbenika, video lekcija i drugih multimedijalnih sadržaja namijenjenih učenicima, ponuditi i poseban koncept virtualne učionice za realizaciju programa stručnog usavršavanja nastavnika. Predavači ovih programa će biti univerzitetski profesori, BiH i međunarodni stručnjaci za interdisciplinarnu oblast građanskog obrazovanja, a polaznici obuke će biti nastavnici razredne i predmetne nastave osnovnih škola i profesori građanskog obrazovanja u srednjim školama koji će ovim certificiranim programima stručnog usavršavanja s međunarodnim karakterom moći pristupiti potpuno besplatno.